Qepë të reja, burim
i vlerave shëndetsore
Qepët e reja janë
pararojë e parë e pranverës dhe janë perime jashtëzakonisht të shëndetshme
sepse janë të pasura me vitamina, minerale dhe antioksidantë. Të qenit me
pak kalori është një zgjedhje e shkëlqyer për të gjithë ata që shikojnë
linjën. Përveçse të pasura me fibra, qepa e pranverës përmban vitamina A,
C dhe K dhe vitamina B. Është i pasur me squfur, bakër, fosfor, kalium,
magnez, kalcium, krom dhe mangan dhe polifenol kuercetinë.
Qepa e re ruan shëndetin dhe neutralizon
ushqimet e yndyrshme dhe të rënda që hahen zakonisht, është e shkëlqyer për
tretjen, ul kolesterolin dhe presionin e gjakut dhe parandalon rritjen e
papritur të sheqerit në gjak. Mjekësia alternative i konsideron qepët e
reja si një ushqim tepër të vlefshëm dhe të shëndetshëm që vepron
në trup brenda dhe jashtë .
Përveçse ndihmon kundër
ftohjes dhe presionit të gjakut, qepa e pranverës ka veti anti-inflamatore, dhe
vepron kundër kërpudhave, stresit dhe lodhjes. Por përveçse vlerësohet në
dietë, qepa e pranverës është shumë efektive edhe në mënyra të tjera
siç janë:
Dhimbja e fytit
Prisni qepën në copa dhe mund t'i shtoni xhenxhefil të grirë dhe kripë dhe t'i
vendosni të gjitha së bashku në një qese liri ose leckë dhe ta
ngrohni. Mbështilleni kompresën e ngrohtë me një leckë ose peshqir tjetër
dhe vendoseni në zonën e inflamuar (fyt, gjoks, pëllëmbë ose shpinë).
Këmbët e fryra
Gatuani
qepët e pranverës për disa minuta. E përziejmë me blender (nëse është e
nevojshme shtojmë shumë pak ujë) derisa masa të bëhet një
pastë. Aplikojeni këtë pastë në pjesët e fryra të këmbëve. Kjo recetë
është përdorur për qindra vjet dhe është shumë efektive.
Inflamacioni i sinuseve
Shtrydhni
qepën dhe lagni një copë pambukut dhe aplikoni një kompresë të tillë të lagësht
në zonën e hundës dhe sinusit.
Commentaires
Enregistrer un commentaire