Qepët
e kuqe parandalojnë sulmet në zemër, ulin sheqerin dhe presionin e gjakut
Qepa e kuqe është shumë e pranishme në kuzhinat tona.
Njohja me vetitë terapeutike të këtij lloji qepësh do të na bëjë që t’i
përdorim ato edhe me më shumë kënaqësi.
Qepa e kuqe ka një aromë më delikate se llojet e tjera,
kjo është arsyeja pse mund të hahet edhe pa gatuar në sallata ose sanduiçe. Kjo
na lejon të shijojmë edhe më shumë përfitimet e saj, të cilat i rendisim më
poshtë.
Komponimet e squfurit të qepës së kuqe kanë veti
antikoaguluese, dhe janë në gjendje të zvogëlojnë nivelin e kolesterolit dhe
triglicerideve. Kjo është arsyeja pse qepa e kuqe është një ushqim i
rekomanduar për të mbrojtur zemrën.
Konsumimi i shpeshtë i qepës së papërpunuar mund të
kontribuojë në parandalimin e llojeve të ndryshme të kancerit, siç është
kanceri i vezoreve dhe kolorektal, falë përmbajtjes së pasur të flavonoideve.
Një qepë e mesme përmban rreth 45 kalori. Qepët e kuqe
kanë pak natrium dhe nuk përmbajnë kolesterol ose yndyrë. Për më tepër, ato
janë të pasura me fibra dhe për këtë arsye janë në gjendje të përmirësojnë
tretjen dhe të na bëjnë të ndjehemi me të ngopur.
Folatet e qepëve të kuqe zvogëlojnë homocisteinën, një
substancë që parandalon disa lëndë ushqyese të arrijnë në tru dhe zvogëlon
prodhimin e serotoninës dhe dopaminës, hormonet që shoqërohen me një gjendje të
mirëqenies.
Përtypja e një qepe të kuqe të papërpunuar për dy ose tre
minuta ndihmon në dezinfektimin e gojës dhe vrasjen e shumicës së baktereve që
shkaktojnë prishjen e dhëmbëve dhe infeksione të tjera.
Commentaires
Enregistrer un commentaire