Trumëza (Thymus) një antiviral, antibakterial i shkëlqyeshëm etj. ...
Trumëza është një lloj bime aromatike e cila përdoret në kuzhinë për të
aromatizuar supat, perimet, mishin, etj. Një nga karakteristikat e saj kryesore
është që të bëj ushqimet më të tretshëm për organizmin falë vajrave eterike që përmban vaj
eterik i përbërë nga thymol dhe carracol. Të dy kanë një efekt expektorant të
fortë dhe antiviral dhe ndihmon kundër infeksioneve bakteriale të rrugëve të
frymëmarrjes.
Trumëza ndihmon dhe ndaj dhimbjeve të stomakut,
është përbërës i disa likerëve medicinal që përdoren për dhimbjen e stomakut
dhe lehtësim të tretjes.
Eshtë qetësues i mirë për kollën e fëmijëve.
Përgaditja:
50 gr te kësaj bime i pervlon me 1l ujë të vluar në
një enë pastaj enën e mbulon që të qëndron ashtu 5 orë pastaj e kullon dhe e përzien
me 1 kg mjalte. Këtë shurup u jep femijeve ta pijnë 5 herë në ditë gjysmë ore
pas ushqimit.
Pëveç shurupit mundë të përdoret edhe në formë çaji.
Një lugë gjelle bimë e tharë e përvlon me 300 ml ujë dhe pas 30 min e kullon, e
ndan në 3 doza të 100 ml dhe ua jepni femijëve 3 herë në ditë.
Jepnu fëmijëve nga ky çaj, është preventivë e mirë për grip dhe shumë sëmundje
tjera, do të kenë shumë përfitime nga kjo.
Commentaires
Enregistrer un commentaire