Bërdullaku (Portulaca oleracea) – një bimë e vërtetuar që ulë nivelet e kolesterolit
në gjak
Bërdullaku është i
njohur për nivelet e larta të karotinës, antioksidantëve, si dhe vitaminave A,
C dhe E. Kjo barishte gjithashtu përmbanë mineralet thelbësore si kalium,
kalcium, magnez, zink, fosfor dhe mangan. E gjithë kjo bën që bërdullaku të konsiderohet veçanërisht i
dobishëm për lëkurën, sistemin urinar dhe ate tretës.
Bima karakterizohet nga gjethet e saj të gjelbra të shijshme, kërcelli i
kuq dhe lulet e verdha. Ai zakonisht rritet në zona me klimë të ngrohtë, me
ka origjinë nga Azia, por është i përhapur edhe në rajonin tonë dhe në Mesdhe.
Përfitimi më i madh i kësaj bime qëndron në gjethet e saj të ngrënshme me
mish, të cilat përmbajnë nivele të larta të acideve të larta yndyrore omega 3. Në
fakt, bërdullaku përmban shumicën e
këtyre acideve yndyrore të shëndetshme në krahasim me të gjitha perimet
ekzistuese me gjethe jeshile që hamë çdo ditë.
Një studim mjekësor i vitit 2015 që shqyrtoi përfitimet e dushit tregoi se
ky bar ishte në gjendje të përmirësonte statusin e glicemisë dhe profilin e
lipideve te pacientët e diagnostikuar me diabet të tipit 2. Si pjesë e këtij
studimi, një ekip hulumtues ekzaminoi 48 pacientë me këtë sëmundje, llojin e
diabetit dhe zbuluan se ata që u trajtuan me fara dushi treguan një reduktim të
ndjeshëm të peshës trupore dhe ulje të nivelit të glukozës në gjak. Këta
pacientë kishin gjithashtu një ulje të presionit sistolik (të sipërm) të gjakut
dhe niveleve të triglicerideve në gjak dhe në analizat e tyre u vu re një rënie
e ndjeshme e presionit diastolik (të ulët).
Një tjetër studim që ka të bëjë me këtë bimë është publikuar katër vjet më
parë dhe ka konfirmuar gjithashtu se futja e bërdullakut krahas terapisë së
rregullt ul ndjeshëm nivelin e kolesterolit në gjak. Ekipi i studiuesve
ekzaminuan pacientët me hiperkolesterolemikë (me kolesterol total të ngritur
dukshëm dhe kolesterol të keq LDL) dieta e të cilëve përfshinte gjethe dushi të
thara dhe të ngrira. Ekipi hulumtues zbuloi se nivelet totale të
kolesterolit në këta pacientë u ulën me 15 për qind gjatë katër javëve, dhe nivelet
e kolesterolit LDL ranë me 27 për qind gjatë të njëjtës periudhë. Përveç
kësaj, niveli i kolesterolit të mirë HDL u rrit me 9% gjatë këtyre katër
javëve.
Bërdullaku përdoret shumë edhe në kuzhin[at mesdhetare për përgaditje të
ushqimeve të ndryshme siç është byreku, sallata të ndryshme etj.
Si të njihni
bërdullakun ?
Bërdullaku
ngatërrohet lehtësisht me një bimë tjetër të njohur si Euphorbia maculate e cila është helmuese dhe të sëmur.
Ndonëse të
dyja bimet rriten në sipërfaqen e tokës, gjethet e Euphrobia Maculate janë të
vogla dhe në mes kanë njolla të kuqe.
Kërcenjtë e
kësaj bime helmuese janë me push dhe lulet ngjajnë ndryshe. Një mënyrë tjetër
për të bërë dallimin mes tyre është që të ndani kërcenjtë në dysh.
Kërcelli i
bimës helmuese nxjerr një lëng kremoz ngjyrë të bardhë. Ndaj kini kujdes
Commentaires
Enregistrer un commentaire