Një shkurre me efekte të fuqishme: antibakteriale, antifungale, antivirale, antikancerogjene, hepatoprotektive, ...
Një shkurre me efekte të
fuqishme: antibakteriale, antifungale, antivirale,
antikancerogjene, hepatoprotektive,
...
Shkurre tymi (lat. Cotinus coggygria Scop. )
është një shkurre ose pemë
gjetherënëse me rritje më të ulët që i përket familjes Anacardiaceae
e cila përfshin mango dhe fëstëkin. Nnë gjuhën angleze quhet - smoke bush,
smoke tree, Habitatet natyrore të rrënojave janë Evropa Jugore dhe Azia
Qendrore dhe Perëndimore.
Tymi përdoret në mjekësinë popullore për trajtimin e periodontitit, ulçerës së
stomakut, hemorroideve, problemeve me prostatën, veshkat, fshikëzën, djersitjen
dhe rënien e flokëve. Lëvorja e tymit përdoret në trajtimin e
kancerit, kurse në mjekësinë popullore kineze gjethet e thata dhe degëzat e
rrënojave përdoren si antipiretik (për uljen e temperaturës), ndërsa shurupi i kësaj
shkurre përdoret për të forcuar imunitetin dhe për të rritur rrjedhjen biliare
dhe për të mbrojtur mëlçinë nga dëmtimet kimike.
Përbërja kimike e shkurres tym:
Kërcelli i rrënojave
përmban flavonoidin myrcetin i cili ka veprim antiinflamator, ndërsa pjesa
qendrore e drurit përmban flavonoidet
fizetin, kuercetin, taksifolin, butinë dhe sulfuretin. Lulet,
gjethet dhe lastarët e rinj të kësaj bime përmbajnë acid galik , i cili ka veti antivirale dhe
antimykotike dhe përdoret shpesh në industrinë farmaceutike.
Ekstrakti i shkurres tym përmban acide fenolike, nga të
cilët më shumë është i përfaqësuar acidi rosmarinik, ndërsa acidi kafeik,
kumarik, klorogjenik dhe ferulinik janë më pak të përfaqësuar. Vaji
esencial i përftuar nga lulet e tymit përmban monoterpene: limonenin dhe alfa-pinenin ,
dhe ato janë të pranishme edhe në vajin eterik të përftuar nga gjethet dhe
kërcellet, por në një përqindje më të vogël. Përbërja kimike e tymit varet shumë
nga zona në të cilën rritet.
Përdorimi i shkurres tym
Kjo bimë është konfirmuar se ka veti antibakteriale, antifungale, antivirale, antikancerogjene,
hepatoprotektive dhe anti-inflamatore . Rezultatet e
disa studimeve të ndryshme konfirmuan se kjo shkurre posedon veti antimikrobike
dhe vepron në një gamë të gjerë mikroorganizmash, dhe speciet bakteriale të
përfshira në studim janë Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Klebsiella
pneumoniae, Escherichia coli dhe Micrococcus lysodeikticus.
Tymi
është i mirë për hemorroidet, pra për parandalimin e tyre dhe zbutjen e
problemeve në rastet kur ato tashmë janë shfaqur. Për këtë qëllim,
ekstrakti ujor nga gjethet e tymit përdoret në kombinim me ekstrakte të tjera
bimore.
Në
mjekësinë popullore, shkurrja përdoret për rënien e flokëve, djersitjen e këmbëve, dizenterinë, kolitin dhe si mjet për
shërimin më të shpejtë të plagëve , si dhe konsiderohet i mirë për veshkat, prostatën dhe
vezoret.
Përdorimi i çajit
Çaji i tymit përdoret për të lehtësuar sëmundjet që lidhen
me ulcerat e stomakut dhe ato duodenale dhe për të
trajtuar plagët e kancerit dhe inflamacionin në zgavrën e gojës. Edhe
pse mund të përgatitet edhe nga gjethet e thara, druri i tymit përdoret më shpesh. Para përgatitjes
është e nevojshme që të qërohet lëvorja dhe të pritet druri për ta bërë më të
lehtë përgaditjen.
1 deri 2 lugë nga
gjethet ose druri 3 copë druri të mesme vendosen në ½ litër ujë të vluar dhe lëreni
të vlojë për 5 minuta. Çaji pa sheqer pihet tri herë në ditë në sasi prej 1,5
dl.
Çaji mund të konsumohet deri në 30 ditë, dhe më pas bëni
një pushim prej të paktën 10 ditësh.
Commentaires
Enregistrer un commentaire