Farat e hithrave njё ilaç i fuqishёm
Në pranverë, pjata të ndryshme, të ngjashme me spinaqin, përgatiten nga gjethet e reja të hithrës,
të cilat rekomandohen veçanërisht për njerëzit anemikë. Për shije më të mirë, përzihet me spinaq ose lakër fushe. Nëse gjethet thjesht trajtohen me avull, shërben si sallatë vitaminoze ose si shtesë e sallatave. E copëtuar imët, mund t'i shtohet supave dhe çorbave tё ndryshme. Hithra e re e zier, me pak hudhёr dhe vaj, pёrdoret në vend të spinaqit, është e shkëlqyer me pire patatesh dhe pjekje tё ndryshme, sepse ёshtё shumё e shëndetshme dhe shëruese.Hithra përmban shumë përbërës biologjikisht të vlefshëm dhe mjekues si: saponozidet, aminat biogjene, klorofilin, karotenin, flavonoidet, vitaminat A, C, K dhe D, si dhe kalcium, hekur, kalium dhe fosfor.
Karakteristikat medicinale tё hithrёs
Hithra shërben për rikuperim tё forcёs dhe kundër anemisë; për funksionim më të mirë të mëlçisë dhe riparim të pasqyrёs sё gjakut të gjakut; në trajtimin e çrregullimeve renale dhe biliare; kundër ngërçeve dhe ulcerave të stomakut; në tretje të vështirë; kundër diarresë, reumatizmit, gurëve të fshikëzës dhe kundër urinimit të natës tek fëmijët.
Farat e hithrës dhe mjalti përzihen dhe si të tilla përfaqësojnë një përgatitje efektive për aneminë . Fara e hithrës vepron në mënyrë të ngjashme me një gjethe, përveç se fuqia e hithrës është më e përqendruar në farat e saj.
Mjalti është i njohur për ruajtje të vetive të ushqyese tё gjerave që i shtohen, kështu që është e njëjtë me farat e hithrës. Për shumë njerëz që nuk e pëlqejnë shijen e çajit të hithrës ose lëngut të hithrës, farat e hithrës dhe mjalti janë një zgjidhje e shijshme dhe e pranueshme.
Si tё pёrdoren farat e hithrave
Kur farat piqen, që është zakonisht në gusht, pjesët e sipërme të bimës korrren me fara. Farat thahen në një shtresë të hollë jashtë nëse moti është i ngrohtë ose në tharëse, dehidratues.
Farat e thara të hithrës bluhen ose shtypen. Për shumicën, natyrisht, është më e lehtë të blini farat e hithrës në një dyqan ushqimesh të shëndetshme. Ruani në kavanoza të mbyllura hermetikisht.
Farat e hithrës mund të hahen vetëm ose të përziera me ushqim. Disa njerëz përdorin farat e hithrës me kos ngjashëm sikur me farat e lirit qё mund tё merren kos. Farat e hithrës mund të përdoren gjithashtu për të bërë çaj. Dhe sigurisht farat e hithrës dhe mjalti janë kombinimi më i mirë.
Recetё me farat e hithrёs dhe mjaltё
Përzieni 100 gram fara hithre të bluara me 500 gram mjaltë cilësor. Ruani në një kavanoz qelqi. Merrni 1-2 lugë çaji në ditë. Mund të merret edhe në bukë.
Farat e hithrave – efektet shёruese
Farat e hithrës mund të jenë më të mirat kundër anemisë, por ky nuk është avantazhi i vetëm i përdorimit të kësaj fare. Ёshtë gjetur se farat e hithrës forcojnë trupin, i japin energji dhe forcë, lehtësojnë lodhjen dhe rrisin imunitetin. Mund të përdoren kundër lodhjes së pranverës dhe alergjive. Ajo tregon efekte në trajtimin e sëmundjeve të veshkave, përmirëson funksionimin e gjëndrës tiroide, njёashtu pastron trupin nga toksinat, dhe sipas disa kërkimeve, është gjithashtu i mirë kundër yndyrave në gjak, dhe rregullon nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve. Farat e hithrës përdoren gjithashtu kundër urinimit të natës tek fëmijët.
Farat e hithrёs kundёr urinimit tё natёs ke fёmijёt
Njё recetë është nga libri Healing with herbs,
20 g fara hithre të shtypura dhe 60 g miell thekre përzihen dhe shtohen pak ujë dhe mjaltë për të krujuar brumin. Bёhen biskota dhe piqen. Gjatë 20-30 ditëve, fëmija duhet të hajë një biskotë çdo natë.
Çaji i farёs sё hithrёs
Hidhni 2 lugë fara hithre me 2 dl ujë të vluar. Lëreni të qëndrojë për gjysmë ore, pastaj filtroni. Pini deri në 3 gota në ditë, pa sheqer. Çaji i farës së hithrës është i mirë për pastrimin e trupit, enëve të gjakut dhe mëlçisë, për forcim, kundër kolesterolit, kundër anemisë, është një diuretik i mirë.
Recetё pёr çajin e hithrёs, pёrgatitja
Çaji i hithrës: 50 g gjethe të copëtuara zihen për 15 minuta në një litër ujë, lihen gjatë natës dhe pihen ditën tjetër në vend të ujit si tonik, kundër anemisë , gurëve të fshikëzës, sëmundjeve të mëlçisë dhe tëmthit, ngërçet e stomakut dhe ulcerat ....
Lëngu i hithrës: një (1) kilogram gjethe të reja të freskëta të lara mirë bluhen dhe lëngu shtrydhet. Pёrzihet me mjaltё, ndёrsa lëngu përdoret gjithashtu për gargarë dhe shpëlarje të gojës, kundёr ndezjeve tё mishit tё dhёmbёve dhe anginave.
Shurup hithre: një litër lëng hithre të shtrydhur zihet dhe filtrohet që të bëhet pothuajse i kthjellёt dhe përzihet me 2 kg mjaltë ose 1.5 kg sheqer dhe zihet për 15 minuta. Merret një lugë gjelle, 3-4 herë në ditë.
Alkool (raki) me hithra : vendosni dy grushta gjethe të freskëta të hithrës në një litër alkool (raki) dhe lëreni nё vend të ngrohtë për rreth 6 javë. Pini një gotë në mëngjes nё stomak bosh dhe në mbrëmje pas darkës, kur ndjeni dhimbje stomaku. Kjo raki me hithër përdoret gjithashtu për shpëlarjen e plagëve dhe ulcerave dhe për fërkimin e kokës kundër zbokthit.
Commentaires
Enregistrer un commentaire