Koriandri
– një bimë që lufton aneminë, artritin, ulë nivelin e sheqerit dhe kolesterolit,...
Koriandri (coriandrum sativum) përdoret si erëz dhe shtesë për shumë pjata, dhe ka
efekte të shumta pozitive në shëndetin e njeriut.Korianderi është një barishte e vogël, gjethet e së cilës të kujtojnë majdanozin, dhe që ka përdorime shumë të ngjashme.
Rritet në një lartësi prej rreth 60 centimetra me disa lule tё bardha tё vogla.
Një nga karakteristikat që e bën atë aq të rekomanduar është aroma e saj
Pёrdorimet:
Pastron trupin nga toksinet dhe metalet e rёnda
Koriandri është një nga mjetet më të mira natyrore për pastrimin e trupit nga toksinat dhe metalet e rënda. Kjo bimë është një kelat natyral i fortë, që do të thotë se lidh atomet e toksinave dhe metaleve të rënda dhe i largon ato nga trupi.
Kundёr anemisё
Koriandri përmban hekur që absorbohet lehtë në gjak. Nëse jeni anemik, vendosni koriandër të freskët në një supë, sallatë ose pjatë me perime. Mund të përzieni koriandër të bluar me vaj ulliri dhe erëza dhe ta lyeni nё bukë .
Lehtёson artitin dhe reumatizmin
Acidi cineolik dhe linoleik i pranishëm në koriandër veprojnë kundër reumatizmit dhe artritit, zvogëlojnë ënjtjen e shkaktuar nga këto sëmundje, por edhe për shkak të funksionimit të dobët të veshkave ose anemisë , sepse përbërësit e tij ndihmojnë në largimin e lëngjeve të tepërta nga trupi.
Redukton kolesterolin dhe nivelet e sheqerit nё gjak
Acidet që gjenden në koriandër janë shumë efektive në zvogëlimin e sasisë së kolesterolit në gjak. Përveç kësaj, ata shtypin akumulimin e kolesterolit në arteriet dhe venat. Falë efektit të tij stimulues në gjëndrat endokrine, koriandri rrit sekretimin e insulinës nga pankreasi dhe kështu ndihmon në asimilimin dhe absorbimin e duhur të sheqerit në gjak. Kjo veti është shumë e dobishme kundër diabetit.
Normalizon tretjen
Falë vajrave esenciale të veçanta që përmban, koriandri ndihmon në sekretimin e duhur të enzimave dhe lëngjeve tretëse dhe stimulon punën e organeve të tretjes. Disa elementë të vajrave thelbësorë të koriandrit promovojnë funksionimin e duhur të mëlçisë dhe zorrëve, si dhe trajtimin e diarresë, veçanërisht nëse ajo shkaktohet nga bakteret dhe kërpudhat, pasi disa përbërës të koriandrit kanë veti antibakteriale. Gjethet e freskëta të koriandrit stimulojnë oreksin. Përveç kësaj, koriandri ndihmon në trajtimin e inflamacionit dhe mbron mëlçinë.
Koriandri stimulon gjëndrat endokrine.
Shёron ulcerat nё gojё
Citroneloli, një përbërës në vajin esencial të koriandrit, është një antiseptik i shkëlqyer. Përveç kësaj, përbërësit e tjerë të bimës kanë veprim antimikrobik që parandalon plagët dhe ulcerat në gojë. Përveç që ndihmon në shërimin e ulcerave, koriandri gjithashtu freskon frymëmarrjen.
Ruan shёndetin e syve
Koriandri është i pasur me antioksidantë, vitaminë A dhe vitaminë C, minerale dhe vajra esenciale që ngadalësojnë plakjen e syrit dhe zhvillimin e sëmundjeve të syrit dhe ndihmojnë në relaksimin e muskujve të syrit. Koriandri gjithashtu ka veti antimikrobike që mbrojnë sytë nga sëmundjet infektive siç është konjuktiviti.
Ndihmon nё sёmundjet e lёkurёs
Vetitë dezinfektuese, detoksifikuese, antiseptike, antifungale dhe antioksiduese të koriandrit janë ideale për trajtimin e sëmundjeve të lëkurës si ekzema, lëkura e ashpër ose sëmundjet kërpudhore.
Besohet se ka veti antikancerogjene dhe është një afrodiziak natyral.
Si të përdorni koriandër
Gjethet e koriandrit përdoren kryesisht të freskëta. Ka një aromë të fortë dhe përdoret më shpesh në kuzhinën e Amerikës së Jugut dhe Azisë, ndërsa kuzhina evropiane përdor fara të pjekura dhe të thata, të cilat blihen në dyqanet e ushqimeve të shëndetshme. Mund ta vendosni në sallata të ndryshme të freskëta, zierje, supa…
Commentaires
Enregistrer un commentaire