Accéder au contenu principal

Vajrat mё tё shёndetshёm pёr pёrgaditje tё ushqimit

  Vajrat mё tё shёndetshёm pёr pёrgaditje tё ushqimit

Vajra më tё zakonshëm në kuzhinё janё sigurisht ai i lulediellit dhe ullirit. Shumica janё mësuar të gatuajnë gjithçka me këto vajra, por edhe t'i përdorin ato si erëza. Megjithatë, ka edhe vajra tjerё tё cilёt janё tё vlefshёm tё pёrdoren nё kuzhinёn tonё.

Ja disa nga vajrat më të njohur të përdorur në kuzhinë me avantazhet dhe disavantazhet e tyre.

Vaji ullirit

Nutricionistët dhe kuzhinierët pajtohen që vaji i ullirit është një nga vajrat më të

shëndetshëm , dhe përveç kësaj është një vaj që mund të përdoret për gjëra nga më të ndryshmet. Gjëja më e rëndësishme në lidhje me vajin e ullirit është se është ekstra i virgjër sepse kjo etiketë do të thotë që vaji nuk është i rafinuar dhe për këtë arsye është me cilësi shumë të lartë. Vaji i ullirit ekstra i virgjër përmban një sasi të madhe yndyrnash të pangopura dhe disa acide yndyrore të pangopura, të cilat studime të shumta kanë vërtetuar se kontribuojnë në një shëndet më të mirë të zemrës. Vaji i ullirit ka një pikë djegie më të ulët në krahasim me vajrat e tjerë dhe për këtë arsye është më i miri për gatim në temperatura të ulëta dhe të mesme .

Vaj kokosi

Mendimet për vajin e kokosit janë të ndara. Disa besojnë se duhet të përjashtohet

plotësisht nga dieta, ndërsa të tjerët mbrojnë përdorimin e moderuar. Polarizimi i opinionit ishte për faktin se vaji i kokosit përmban një pjesë të madhe të yndyrave të ngopura . Disa kërkime rekomandojnë zëvendësimin e ushqimeve të pasura me yndyrna të ngopura me opsione më të shëndetshme për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak. Sidoqoftë, ekziston një studim në rritje që tregon se konsumimi i yndyrave të ngopura nuk është domosdoshmërisht i dëmshëm për shëndetin. Pra, vaji i kokosit mund të jetë i shëndetshëm nëse përdoret në sasi tё moderuar, dhe rekomandohet ta përdorni kur gatuani ushqime që duhet të përgatiten në temperatura më të larta ose kur fёrgoni ushqimin. Në raste të tilla, vaji i kokosit është alternativa më e mirë. 

Vajrat vegjetalё

Termi "vajra bimore" përdoret për të gjithë vajrat që vijnë nga burimet

natyrore. Shumica e vajrave vegjetale në treg janë përzierje të vajrave të rrepёs vajore, misrit, sojës, palmës dhe lulediellit. Vajrat vegjetale përpunohen gjithmonë, që do të thotë se atyre u mungojnë lëndët ushqyese dhe shpesh janë pa shije. Ekspertët këshillojnë përdorimin e vajit të ullirit në vend të vajrave vegjetale të përpunuara.

Vaj avokado

Vaji i avokados është një zgjedhje e shkëlqyer. Ёshtë  i parafinuar si vaji i ullirit

ekstra i virgjër, por ka një pikë djegie më të lartë që do të thotë se mund të përdoret për gatim në temperaturë më të lartë dhe për fёrgim. Vaji i avokados përmban acide yndyrore të pangopura dhe vitaminë E. Pengesa më e madhe e këtij vaji është se është i shtrenjtë në krahasim me vajrat e tjerë.

Vaj luledielli

Ky vaj është i pasur me vitaminë E; një lugë gjelle përmban 28% të marrjes ditore

të rekomanduar të lëndëve ushqyese. Sidoqoftë, vaji i lulediellit përmban shumë acide yndyrore omega-6 . Trupi ka nevojë për to, por omega-6 mendohet të jenë pro-inflamatore, ndërsa omega-3 janë anti-inflamatore. Konsumimi i tepërt i omega-6 pa konsumuar omega-3 mund të çojë në inflamacion në trup, kështu që pёrdorimi i moderuar i tij preferohet nga nutricionistёt.

 

Commentaires

Articles les plus consultés

Me kërë recetë do të largoni rrudhat brenda muajit me vetëm një herë në ditë trajtim

  Me kërë recetë do të largoni rrudhat brenda muajit me vetëm një herë në ditë trajtim Rrudhat janë rezultat i procesit të plakjes së lëkurës, i cili çon në zvoglimin e kolagjenit në organizëm. Në treg gjenden preparate të shumta të cilat përdoren për këtë qëllim por jo shumë efektivë dhe shumë të shtrenjtë. Një recetë me bazë niseshte misri është treguar shumë efikase për një trajtim të rrudhave dhe përmirësimin e pamjes së lëkurës, që ngjasonme trajtimin me botoks. Përbërësit për përgaditjen e maskës me nisheste misri:   1 lugë gjelle niseshte misri, 1 lugë gjelle kos natyral, 3 lugë lëng karote 150 ml ujë, Mënyra e përgaditjes Përzihet fillimisht niseshteja e misrit me një sasi të ujit nga ajo e paraparë derisa të përftitohet një masë homogjene. Pastaj vendosni pjesën tjetër të ujit në një enë, nxeni dhe hudhne masën me niseshten e misrit dhe vazhdoni përzierjen. Më pas largoni ate dhe lëreni të ftohet dhe shtoni sasisë e kosit dhe lëngun e karrotësdhe p...

Pija që pastron gjakun, ulë kolesterolin dhe forcon zemrën

  Pija që pastron gjakun, ulë kolesterolin dhe forcon zemrën   Pija nga limoni, mjalti, soda e bukës dhe melasës është një pije e pasur me minerale e cila pastron trupin. Kjo pije mund të përmirsojë shëndetin tuaj. RECETA: Merrni një limon organik ose grejpfrut, vendoseni në një blender, shtoni ujë, mjaltë dhe melasë sipas shijes. Pasi ta përzieni, shtoni një 1 lugë çaji sodë buke dhe përzieni. Me kalimin e kohës, ajo do të shkatërrojë kandidën, do të balancojë vlerën e pH-së, do të zbardh dhëmbët, ruan linjën e trupit, si dhe është një agjent shumë i fuqishëm detoksifikues. Kjo pije pastron gjakun, ulë kolesterolin dhe forcon zemrën. Melasa dhe mjalti do ta bëjnë kandidën të ndjeshme ndaj sodës së bukës.

Si ti largoni lëngjet e tepërta nga organizmi dhe ta pastroni zemrën

  Si ti largoni lëngjet e tepërta nga organizmi dhe ta pastroni zemrën Receta Përbërësit e kërkuar: - 150 g hurme - 150 g kumbulla të thata - 5 gota ujë të vluar Përgatitja: Për të përgatitur këtë ilaç duhet të prisni hurmat dhe kumbullat në copa të vogla. Më pas duhet t'i shtoni në ujin e vluar dhe t'i gatuani derisa masa të bëhet e trashë. Pjesa më e mirë është se ky ilaç mund të konsumohet nga njerëz të të gjitha moshave. Këtë ilaç duhet ta konsumoni në mëngjes, së bashku me mëngjesin.

Rritni energjinë tuaj, zvogloni rrezikun në tru, dhe rritni kolesterolin e mirë në gjak me këto 2 përberës të përgaditur

  Rritni energjinë tuaj, zvogloni rrezikun në tru, dhe rritni kolesterolin e mirë në gjak me këto 2 përberës të përgaditur Nëse përgatitni vezë me spinaq, do të ndihmoni në forcimin e zemrës dhe rikthimin e lëkurës, thonë ekspertët. Më vete, këto dy ushqime kanë një sërë vetive të dobishme. Vezët rrisin energjinë, si dhe kolesterolin e mirë në gjak, zvogëlojnë rrezikun e goditjes në tru, përmirësojnë shikimin, etj. Spinaqi është një zgjedhje e mirë për diabetin, është e pasur me hekur, ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare etj. Dhe kombinimi i këtyre dy ushqimeve vetëm sa shton “vetitë magjike” të tyre dhe nutricionistët veçojnë forcimin e imunitetit si përfitimin më të madh të këtij përbërësi.Përveç kësaj, ky kombinim mbron organizmin nga sulmet në zemër, ul presionin e gjakut, forcon dhëmbët dhe rikthen lëkurën, dhe gjithashtu zvogëlon rrezikun e goditjes në tru. Përdorimi i përditshëm i një pjate të tillë do të përmirësojë efektin, vezët ja...

Barëveshi si pastrues për dhimbje veshi dhe pastim

  Barëveshi si pastrues për dhimbje veshi dhe pastim Përdoret kundër hubjes së dëgjimit dhe nxjerrjen e sekretit të verdhë-cerumit nga veshi. Shumë njerëz pretendojnë se ilaçet shtëpiake japin rezultate më të mira për veshin sesa blerja e disa ilaçeve. Barëveshi është i mirë dhe i dobishëm sepse lëngu që përmban pastron veshët.  Hidhni disa pika lëng barëveshi në veshin tuaj dhe do të shihni që dhimbja së shpejti do të ulet dhe më pas do të zhduket. Mos e ktheni kokën menjëherë kur futeni në vesh në mënyrë që lëngu të mos rrjedhë jashtë. Lëreni të përthithë veshi ate.