Vajrat mё tё shёndetshёm pёr pёrgaditje tё ushqimit
Vajra më tё zakonshëm në kuzhinё janё sigurisht ai i lulediellit dhe ullirit. Shumica janё mësuar të gatuajnë gjithçka me këto vajra, por edhe t'i përdorin ato si erëza. Megjithatë, ka edhe vajra tjerё tё cilёt janё tё vlefshёm tё pёrdoren nё kuzhinёn tonё.
Ja disa nga vajrat më të njohur të përdorur në kuzhinë me avantazhet dhe disavantazhet e tyre.
Vaji ullirit
Nutricionistët dhe kuzhinierët pajtohen që vaji i ullirit është një nga vajrat më të
shëndetshëm , dhe përveç kësaj është një vaj që mund të përdoret për gjëra nga më të ndryshmet. Gjëja më e rëndësishme në lidhje me vajin e ullirit është se është ekstra i virgjër sepse kjo etiketë do të thotë që vaji nuk është i rafinuar dhe për këtë arsye është me cilësi shumë të lartë. Vaji i ullirit ekstra i virgjër përmban një sasi të madhe yndyrnash të pangopura dhe disa acide yndyrore të pangopura, të cilat studime të shumta kanë vërtetuar se kontribuojnë në një shëndet më të mirë të zemrës. Vaji i ullirit ka një pikë djegie më të ulët në krahasim me vajrat e tjerë dhe për këtë arsye është më i miri për gatim në temperatura të ulëta dhe të mesme .Vaj kokosi
Mendimet për vajin e kokosit janë të ndara. Disa besojnë se duhet të përjashtohet
plotësisht nga dieta, ndërsa të tjerët mbrojnë përdorimin e moderuar. Polarizimi i opinionit ishte për faktin se vaji i kokosit përmban një pjesë të madhe të yndyrave të ngopura . Disa kërkime rekomandojnë zëvendësimin e ushqimeve të pasura me yndyrna të ngopura me opsione më të shëndetshme për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak. Sidoqoftë, ekziston një studim në rritje që tregon se konsumimi i yndyrave të ngopura nuk është domosdoshmërisht i dëmshëm për shëndetin. Pra, vaji i kokosit mund të jetë i shëndetshëm nëse përdoret në sasi tё moderuar, dhe rekomandohet ta përdorni kur gatuani ushqime që duhet të përgatiten në temperatura më të larta ose kur fёrgoni ushqimin. Në raste të tilla, vaji i kokosit është alternativa më e mirë.Vajrat vegjetalё
Termi "vajra bimore" përdoret për të gjithë vajrat që vijnë nga burimet
natyrore. Shumica e vajrave vegjetale në treg janë përzierje të vajrave të rrepёs vajore, misrit, sojës, palmës dhe lulediellit. Vajrat vegjetale përpunohen gjithmonë, që do të thotë se atyre u mungojnë lëndët ushqyese dhe shpesh janë pa shije. Ekspertët këshillojnë përdorimin e vajit të ullirit në vend të vajrave vegjetale të përpunuara.Vaj avokado
Vaji i avokados është një zgjedhje e shkëlqyer. Ёshtë i parafinuar si vaji i ullirit
ekstra i virgjër, por ka një pikë djegie më të lartë që do të thotë se mund të përdoret për gatim në temperaturë më të lartë dhe për fёrgim. Vaji i avokados përmban acide yndyrore të pangopura dhe vitaminë E. Pengesa më e madhe e këtij vaji është se është i shtrenjtë në krahasim me vajrat e tjerë.Vaj luledielli
Ky vaj është i pasur me vitaminë E; një lugë gjelle përmban 28% të marrjes ditore
të rekomanduar të lëndëve ushqyese. Sidoqoftë, vaji i lulediellit përmban shumë acide yndyrore omega-6 . Trupi ka nevojë për to, por omega-6 mendohet të jenë pro-inflamatore, ndërsa omega-3 janë anti-inflamatore. Konsumimi i tepërt i omega-6 pa konsumuar omega-3 mund të çojë në inflamacion në trup, kështu që pёrdorimi i moderuar i tij preferohet nga nutricionistёt.
Commentaires
Enregistrer un commentaire