Dietë anti-kolesterol
Nga të gjitha këndvështrimet, reklamuesit janë të bindur se kolesteroli është diçka e tmerrshme dhe e
dëmshme, thjesht vdekjeprurëse. Sidoqoftë, nëse kjo është e vërtetë, pse trupi e prodhon atë?Çka paraqet kolesteroli ?.
Kolesteroli është një substancë yndyrore. Mund të jetë në gjakun tonë në formë të lirë, por edhe në përbërje të membranës lipidike. Në një përbërje të ngjashme, kjo nuk është kolesterol, por ёshtё lipoproteinё.
Këto përbërje, nga ana tjetër, ndahen në dy lloje:
§ lipoproteina me dendësi të lartë - "të dobishme";
§ lipoproteinat me dendёsi të ulët janë "të dëmshme".
Mëlçia jonë prodhon kolesterol më vete, dhe shumica e kolesterolit në testin tonë të gjakut tregon lipoproteina nga mëlçia. Sidoqoftë, sa më e madhe të jetë masa e një personi, aq më i lartë është prodhimi i kolesterolit. Sikur sasia e lartё njёashtu edhe sasia e ulёt janё gjendje tё rrezikshme ...
Përqendrimi i lipoproteinës me dendësi të lartë (LVPP) duhet të jetë 35% e të gjitha përbërjeve lipoproteinike, respektivisht 65% e lipoproteinave janë lipoproteina me dendësi të ulët, me fjalë të tjera kolesterol “i dëmshëm”. Parashtrohet pyetja - a na duhet një dietë kundër kolesterolit?
Pse kemi nevojë për kolesterol ?
Kolesteroli përfshihet në prodhimin e një mase të hormoneve, ato janë një pjesë integrale e membranave qelizore, acideve yndyrore, të cilat janë të nevojshme për tretjen normale. Kolesteroli është një antioksidant shumë i rëndësishëm që na mbron nga radikalet e lira të dëmshme. Përveç kësaj, ajo merr pjesë në asimilimin e vitaminave A, E, D, K.
Tё ushqyerit
Sigurisht, nëse keni raport të gabuar të HDL dhe LDL, duhet të gjeni shkakun (dietë e paekuilibruar, funksion i dëmtuar i mëlçisë, mbipeshë ose të gjitha së bashku) dhe të filloni një dietë për të ulur kolesterolin.
Thelbi i dietës nuk është në respektimin dhe renditjen e marrjes së proteinave, karbohidrateve dhe yndyrnave, por në konsumimin e produkteve “tё vёrteta”.
Yndyrat
Së pari për ndalimet. Ёshtë e nevojshme të përjashtohet ose zvogëlohet konsumi i yndyrave shtazore -
acide yndyrore të ngopura, si dhe produkteve që përmbajnë kolesterol - nënproduktet (mëlçia, veshkat, truri, etj.). Përveç kësaj, nuk duhet të konsumoni peshk me yndyrё dhe kavijar.
Zëvendësoni shumicën e yndyrnave shtazore me vajra bimorë të parafinuar. Vajrat kanë një efekt koleretik dhe gjithashtu intensifikojnë peristaltikën e zorrëve. E gjithë kjo kontribuon në heqjen e kolesterolit të tepërt.
Karbohidratet
Sa i përket karbohidrateve, një dietë që ulё kolesterolin duhet të kalojë pa karbohidrate të shpejta, të cilat shndërrohen shumë lehtë në kolesterol. Fokusi duhet të jetë në karbohidratet komplekse të pasura me vitamina, perime dhe fruta. Në përgjithësi, vitaminat janë të nevojshme në maksimum, ikni pёrdorimit tё komplekseve multivitaminoze.
Menyja
Gjatë dietës për uljen e kolesterolit, duhet të përgatisni pjata nga perimet, frutat dhe manaferrat sa më shpejt që të jetë e mundur - supa, komposto, sallata, supa lakre, panxhar, etj. Rekomandohet gjithashtu të përdorni lëngje të freskëta - veçanërisht lëngje perimesh.
Është e rekomanduar për të përdorur produktet të qumështit me yndyrë ulёt
Sa për miellin, mund të hani biskota dhe bukë të bërë. Nga mishi preferohet vetёm ai pa yndyrё, pulë pa yndyra, dhe gjithashtu peshk të vogël. Përdorimi i produkteve të detit është i mirëseardhur.
Drithërat, bishtajoret vlerësohen shumë. Mund të gatuhen në çdo kombinim.
Doza kryesore e yndyrës duhet të marrë parasysh vajrat e pa rafinuara bimore, megjithatë, nuk ia vlen të përjashtoni gjalpin 100%. Ai përmban retinol, i cili nuk gjendet në yndyrnat bimore.
Commentaires
Enregistrer un commentaire