Mёllaga e egёr (mallva silvesteris)- rregulloni problemet me tretjen, gastritin, ulcerat, ...
Karakteristikat botanike. Mёllaga është një bimë vjetore ose shumëvjeçare me
origjinё nga Mesdheu lindor dhe Afrika veriore. I përket familjes së Malvaceae. Bima ka një kërcellë prej 20 deri 150 cm të lartë, më shpesh të degëzuar dhe me rrënjë. Gjethet janë në formë pëllëmbe, me 3-5 pika pirgje të gdhendura, të vendosura në kërcell të gjatë. Lulet janë të shumta, në gjirin e gjetheve në tufa ulëzojnë edhe gjethet me ngjyrë vjollce të hapur. Bima lulëzon nga maji deri në shtator. Fruti është në formën e një rrethi që hapet në dhjetë fruta me një farë të vetme. Rrënja ka një formë boshtore, të degëzuar dobët dhe e plotë.Më së shpeshti rritet në zona me lagështi, afër lumenjve, por edhe pranë zonave të banuara, tokave të lënë pas dore, në livadhe, fusha, kullota etj
Pjesët e pёrdorshme tё bimёs - Lulja, gjethet, kërcelli, rrënjët dhe farat.
Përbërje kimike:
Përmban mukus dhe antocianine, sheqerna, tanine, acide organike,, përmban vitamina A, B, C,E, fibra, inulinё, kalcium, magnez, selen, zink dhe kalium
Ku pёrdoret:
Përdoret për të lehtësuar problemet me tretjen, gastritin, ngërçet e stomakut dhe të zorrëve, ulcerat në stomak, urinimin e dhimbshëm dhe mosmbajtjen e dhimbshme të urinës, inflamacionin e mukozës së fshikëzës, fryrjes së barkut ( emfizema). Përdoret gjithashtu për shpëlarjen e gojës, për sëmundjet e syve, ënjtjen e dhëmbëve, skuqjet alergjike, ënjtjen e këmbëve ose krahëve që rezultojnë nga një thyerje ose inflamacion i venave.
Lulet e mëllagës së egër përmbajnë mucilage. Ekstrakti i luleve të mëllagës së egër ka një efekt lokal mucilagjen në mukozën e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Mucilagjenet formojnë një shtresë të hollë mbrojtëse mekanike dhe zvogëlojnë refleksin e kollës. Në këtë mënyrë, ata qetësojnë kollën e thatë dhe irrituese.
Çaji nga mëllaga e egër përdoret edhe kundër bronkitit, gripit, ngurtësimit dhe inflamacionit të zgavrës së gojës.
Çaji përgatitet duke hedhur 2.5 lugë mëllagë të egër në ujë dhe lihet gjatë natës. Në mëngjes çaji ngrohet, kullohet dhe pihet. Mund të ëmbëlsohet me mjaltë.
Mëllaga e egër ka një efekt të dobishëm të dëshmuar në lëkurë. Në formën e kremrave dhe xhelave përdoret për tu kujdesur, rinovuar dhe mirëmbajtur lëkurën .
Commentaires
Enregistrer un commentaire