Pastroni organizmin nga
metalet e rënda dhe ulni kolesterolin me ...
Koriandri është një bimë me origjinë nga Lindja e Mesme
dhe Afrika e Veriut, por është e njohur në të gjithë botën falë aromës së fortë
dhe aromës specifike.
Përdoret si në gatim ashtu edhe në skuqje e pjekje dhe i
jep çdo pjate një notë shumë të veçantë.
Përveçse ofron një shije të pasur, kjo erëz, e njohur
edhe si majdanoz kinez, ka efekte të shumta pozitive në shëndet.
Thuhet se koriandër është një antiseptik natyral i
shkëlqyer, madje edhe mjeku i famshëm i lashtë grek Hipokrati e përshkroi dhe e
rekomandoi atë si një ilaç, sepse gjithashtu ka një efekt anti-inflamator. Ul
nivelin e sheqerit në gjak, përdoret si antidot pas helmimit me ushqim, si dhe
vepron kundër infeksioneve urinare.
Megjithatë, ajo për të cilën njihet më shumë koriandër
është efekti i tij kundër presionit të lartë të gjakut!
Gjegjësisht, kjo erëz është e pasur me fibra, të cilat
kanë një efekt të dobishëm në shëndetin kardiovaskular dhe studime të shumta
shkencore kanë vërtetuar se sa efektive është. Sipas studimeve të veçanta
nga shkencëtarë nga Pakistani dhe India, koriandër vepron duke ulur faktorët që
çojnë në sëmundje të zemrës – kryesisht presionin e lartë të gjakut dhe
kolesterolin LDL (të keq)!
Një nga mekanizmat që është gjetur të jetë i dobishëm për
këtë është efekti i tij diuretik: falë faktit se koriandër rrit prodhimin e
urinës, ndihmon në largimin e natriumit të tepërt nga trupi, gjë që ndihmon më
tej në uljen e presionit të gjakut.
Si ta përdorni koriandrin?
Këshillohet që koriandrin ta shtoni në ushqimin tuaj të
paktën një herë në ditë për të ulur presionin e gjakut.
Ose përdorni ate në formë të çajit. Hidhni një lugë çaji
fara koriandër në një filxhan dhe derdhni mbi të 2 dl ujë të vluar. Mbulojeni
dhe lëreni të qëndrojë për rreth 15 minuta. Më pas kullojeni dhe pijeni. Doza
e rekomanduar është dy filxhanë në ditë dhe rekomandohet të pini një filxhan çaj
koriandër në mes të mëngjesit dhe drekës, dhe tjetrin mes drekës dhe darkës.
Commentaires
Enregistrer un commentaire