Accéder au contenu principal

Articles

Fuqia shëruese e rrushit , gjetheve të tij dhe lëngut të hardhisë

  Fuqia shëruese e rrushit , gjetheve të tij dhe lëngut të hardhisë   Gjethet e rrushit janë janë pjesë e pamohueshme e gatimeve më të shijshme mesdhetare. Ato janë tepër popullore   për dashamirësit e japrakut ose dollmasë. Janë të pasura me vitamina t: B 6 , C, E, A dhe K. Në përbërje kanë gjithashtu edhe fibra, niacinë, riboflavinë, folate, kalcium, magnez, hekur, bakër dhe mangan. Përdoret si një mjet për qarkullim më të mirë të gjakut si dhe ka një efekt të butë anti-inflamator i cili është shkaktar i shumë sëmundjeve të zemrës, shumë lloje të kancerit , ajo e Alzheimer, artriti t , s istemit tretës etj. Gjethet e hardhisë përdoren gjithashtu për të trajtuar diarrenë, gjakderdhjen e rëndë menstruale, gjakderdhjen e mitrës, ulcerat dhe. Përdoret edhe për trajtimin e reumatizmit.   Si çaj ato përdore n si ilaç për trajtimin e reumatizmës , përdhesin, të vjellat dhe pështymat e përgjakshme. Çaji i luleve të rrushit përdoret për të trajtuar funks...

Një bimë e mbushur me hekur, magnez, kalcium... e cila mund të konsumohet edhe e pagatuar

  Një bimë e mbushur me hekur, magnez, kalcium... e cila mund të konsumohet edhe e pagatuar   Bima rukolla ose Eruca vesicaria është njëvjeçare e cila arrin lartësinë 30-60 cm. karakterizohet nga gjethe të gjera në trajtë lire me buzë të dhëmbëzuara. Me lule pothuajse të bardha me damarë vjollcë, ndonjëherë të verdhë ose krem. Farat e vogla të rukolës me ngjyrë kafe të çelur, të ngjashme me farat e sinapit, janë të vendosura në dy rreshta në një bishtajë 2-3 cm të gjatë. Rukolla mund të kultivohet dhe varianti i “butë”është më i madh dhe jo i hidhur. Është i pasur me vitaminë C, karotinë, vitamina të kompleksit B, pektinë, kalcium, fosfor, hekur, magnez, kalium dhe bakër. Ajo përbëhet kryesisht nga uji dhe ka shumë karbohidrate dhe proteina. Përmban përbërës aktivë që kanë veti antikancerogjene, ka një efekt pozitiv në shëndet dhe redukton rrezikun e shumë sëmundjeve. Rukola është veçanërisht e rëndësishme në parandalimin e kancerit të gjirit. Ekspertë...

Vaj medicinal për trajtimin e reumatizmit dhe kockave

  Vaj medicinal për trajtimin e reumatizmit dhe kockave Dhimbjet e kyçeve mund të jenë shumë të pakëndshme dhe të dhimbshme, ndaj ju sugjerojmë të provoni një ilaç natyral për reumatizmën që rrit qarkullimin e gjakut dhe zbut simptomat e sëmundjes. Vaji që ndihmon në dhimbjet reumatizmale përgaditet nga speci i kuq djegës dhe është shumë efektiv në trajtimin e radikulitit, miozitit, neuralgjisë, reumatizmës dhe dhimbjeve të kyçeve. Vaji i specit djegës zgjeron kapilarët, rrit qarkullimin e gjakut në pjesët sipërfaqësore të lëkurës, rrit metabolizmin dhe ndikon në aktivizimin e proceseve rigjeneruese në lëkurë. Përbërësit e nevojshëm për përgaditjen e vajit: ·         10 speca djegës të freskët të kuq  ·         2 gota vaj ulliri ·         kavanoz një litër Përgatitja: Specat pastrohen nga bishtat dhe imtësohen në blender. Këtë hidheni në një kavanoz qelqi të...

Bërdullaku (Portulaca oleracea) – një bimë e vërtetuar që ulë nivelet e kolesterolit në gjak

  Bërdullaku ( Portulaca oleracea ) – një bimë e vërtetuar që ulë nivelet e kolesterolit në gjak   Një sërë studimesh mjekësore kanë treguar efektivitetin e bërdullakut në uljen e niveleve të kolesterolit në gjak. Kjo bimë është në fakt plot përfitime shëndetësore, pavarësisht se konsiderohet si barërat e këqija Bërdullaku është i njohur për nivelet e larta të karotinës, antioksidantëve, si dhe vitaminave A, C dhe E. Kjo barishte gjithashtu përmbanë mineralet thelbësore si kalium, kalcium, magnez, zink, fosfor dhe mangan. E gjithë kjo bën që bërdullaku të konsiderohet veçanërisht i dobishëm për lëkurën, sistemin urinar dhe ate tretës. Bima karakterizohet nga gjethet e saj të gjelbra të shijshme, kërcelli i kuq dhe lulet e verdha. Ai zakonisht rritet në zona me klimë të ngrohtë, me ka origjinë nga Azia, por është i përhapur edhe në rajonin tonë dhe në Mesdhe. Përfitimi më i madh i kësaj bime qëndron në gjethet e saj të ngrënshme me mish, të cilat përmba...

Një pije që nxjerr sekretin nga mushkëritë e fëmijëve dhe rrit imunitetin, vetëm një gotë bën mrekulli

  Një pije që nxjerr sekretin nga mushkëritë e fëmijëve dhe rrit imunitetin, vetëm një gotë bën mrekulli   Kjo recetë u dedikohet fëmijëve që kolliten dhe kanë “kërcitje” të lehta në mushkëritë e tyre. Një gotë nga ky lëng do të ndihmojë në heqjen e sekretit dhe rivendosjen e imunitetit. Përbërësit: ·         1 filxhan tërshërë të qëruar ·         1 filxhan sheqer ·         1 filxhan ujë Përgatitja: Tërshëra   lahet dhe vendoset në tenxhere së bashku me 1 filxhan ujë (rreth 200 ml) dhe 1 filxhan sheqer. Përzierja të vlohet për disa minuta. Preferohet të përgaditet në mbrëmje dhe ta lini masën të qëndrojë deri në mëngjes. Kullojeni tërshërën në mëngjes dhe ruajeni lëngun shërues në një kavanoz. Mbajeni në frigorifer. Nga kjo përzierje (1 filxhan tërshërë + 1 ujë + 1 sheqer) do të keni lëng të mjaftueshëm për 4 - 5 ditë. Aplikimi: Çd...

Një pije që pastron mëlçinë dhe forcon sistemin imunitar

  Një pije që pastron mëlçinë dhe forcon sistemin imunitar   Kjo pije ka efekt të fuqishëm në qarkullimin e gjakut, forcon sistemin imunitar si pastron mëlçinë dhe të ulë veprimin e radikalëve të lira. Përbërsit: ·         8 thelpinj hudhre  ·         2 limonë ·         1 rrënjë xhenxhefil ·         4 litra ujë   Përgaditja : Lahen përbërsit, qërohen, copëtohen dhe vendosen në blender për ti imtësuar. Më pas vloni sasinë e ujit dhe në të vendosni përbërsit e imtësuar. Kur uji të fillojë të vlojë, hiqeni tenxheren nga nxemja dhe lëreni të ftohet. Më pas kullojeni masën dhe hidheni lëngun në një shishe qelqi në të cilën do ta ruani. Pini këtë pije çdo ditë, dy orë para çdo vakti. Pas një kohe do të filloni të ndiheni efektet e këtij ilaçi në organizmin tuaj.  

Salcë susami – një burim i shkëlqyer i përbërsive me efekte antioksiduese dhe antikancerogjene , ...

  Salcë susami – një burim i shkëlqyer i përbërsive me efekte antioksiduese dhe antikancerogjene , ...   Salca susamit është jashtëzakonisht i përfaqësuar në kuzhinën mesdhetare, si dhe në pjesën më të madhe të Azisë dhe Afrikës. Është një ushqim jashtëzakonisht i shëndetshëm nga pikëpamja ushqyese, është një burim i pasur me antioksidues, minerale dhe vitamina.  Përveç sasive të hekurit, bakrit, magnezit, kalciumit, vitaminës E, vitaminës B 1 , ai përmban një lloj të caktuar fitoestrogjeni që ka veti antioksiduese dhe antikancerogjene. Salca e kombinuar me mjaltë mund të për lyerje të shkëlqyer të bukës që me qumësht bën një vakt fantastik të lehtë dhe ushqyes sidomos për fëmijët. Havla Tahan përbëhet nga salca e susamit.  Për përgaditjen e salcës së susamit do t`ju duhen vetëm 2 përbërës.   Përbërësit: ·      300 gr fara susami ·      40 ml vaj susami (mund të pëtdoret edhe vaj ulliri) ...